Neem contact op met SBN Samen Beter Nieuwkoop
SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop

Ter Aar

Oorspronkelijk heet de kern Ter Aar, Aardam. Vernoemd naar de dam die in de rivier de Aar werd gelegd. De huidige brug over het Aarkanaal neemt nog altijd een centrale plaats in Ter Aar in. Vóór 1788 heette het dorpje op deze plaats Langeraar, maar na het doorbreken van een dijk bij het Braassemermeer werd het oude Langeraar weggespoeld. Het ‘nieuwe’ Langeraar is daarna opgebouwd op de huidige plaats.

Bij de dam in de Aar is de huidige kern Ter Aar ontstaan. Op de plaats van de oorspronkelijke katholieke is later het hervormde kerkje gebouwd.
Ter Aar is van origine een agrarische kern. Vooral aan de Ringdijk zijn nog veel boerderijen te zien. Daarnaast zijn er in deze kern veel nieuwbouwwijken bijgekomen. Eerder waren er in Ter Aar alleen de Westkanaalweg, de Kerkweg (nu gedeeltelijk Aardamseweg) en de Ringdijk.

Inmiddels is de ruimte tussen deze wegen nagenoeg opgevuld en breidt Ter Aar zich nog altijd verder uit. Er zijn diverse nieuwbouwprojecten in Ter Aar.

Ter Aar biedt verder een goede voedingsbodem voor sporters en met name voor schaatsers. Schaatssprinter Jos Valentijn is een Ter Aarse sporter, Lenie van der Hoorn-Langelaar vestigde ooit het werelduurrecord dames, waarbij ze in een uur 31 kilometer, 212 meter en 59 centimeter aflegde. Ook won zij de Elfstedentocht bij de dames. Martien van der Hoorn schitterde in de atletiek en meerdere Elfstedentochtwinnaars uit de familie Van der Hoorn komen uit Ter Aar.
In mei wordt jaarlijks de Ter Aarse triatlon gehouden, waarbij na een frisse duik in natuurbad Aarweide de deelnemers op de fiets klimmen voor een ronde langs Nieuwkoop van 40 kilometer, om met hardlopen af te sluiten. Yoeri van Dijk is een kei in het surfen en heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen in Athene in de zomer van 2004. Tenslotte kent Ter Aar nog enkele jeugdige Europees kampioenen op het gebied van twirlen.
De Vlinder is de sporthal van Ter Aar en biedt een onderkomen aan diverse binnensportverenigingen.

Ter Aar heeft een centrum dat in twee delen is geconcentreerd: het Vosholplein, dat oorspronkelijk het enige centrum vormde, en het later gebouwde Lindenplein uit 1980.
Het centrum in Ter Aar heeft veel winkels, onder andere een supermarkt, apotheek, opticiën, groenteboer, slagerij, kaasboer, kapper, maar ook kleine filialen van landelijke ketens als Hema en Kruidvat. Ook galerie De Brugspin en de bibliotheek De Aarlezer zijn er gevestigd. Tenslotte zijn er in Ter Aar diverse restaurants. Aan de noordkant van Ter Aar is het industrieterrein Bovenland gevestigd.

Ter Aar winkels

Bron: Gemeente Nieuwkoop

SBN