Neem contact op met SBN Samen Beter Nieuwkoop
SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop

Papenveer

De huidige kern Papenveer heeft haar naam te danken aan de katholieke inwoners (ook wel “Papen” genoemd) uit Korteraar, die op weg naar de katholieke kerk in Langeraar met het veer over de rivier de Aar werden overgezet. In 1822 werd namelijk de katholieke kerk in Korteraar opgeheven, waarna de inwoners in Langeraar naar de kerk moesten. De Papen mochten gratis overvaren, de overige gebruikers van het veer moesten betalen.

Papenveer is vooral bekend om haar agrarische achtergrond en de vele groentetelers in de directe omgeving. Vanwege die agrarische concentratie waren er diverse groenteveilingen in Papenveer. Juist door de aanwezigheid van de diverse groenteveilingen bestond er lange tijd een stoomtreinverbinding in Papenveer. De trein vanuit Amsterdam/Uithoorn reed via Nieuwveen en Nieuwkoop naar Alphen aan den Rijn en had een speciale aftakking naar Papenveer. Tussen 1918 en 1936 kwam de stoomtrein dagelijks in Papenveer om de groenten van de veiling op te halen. In 1970 is de laatste groenteveiling gesloten omdat veel groentekwekers om economische redenen van het verbouwen van groenten overstapten op het kweken van bloemen. 

Het oude stationsgebouw van de vroegere treinverbinding staat nog altijd overeind. Na het opheffen van de treinverbinding heeft het als gemeentehuis gediend, later is het gebouw gebruikt als tuinbouwschool. Inmiddels is het pand omgebouwd tot woonhuis. Ook het nabijgelegen pand van de Papenveerse groenteveiling is nog intact en is momenteel in gebruik bij een botenhandelaar.

In Papenveer was de oude dorpskern gevestigd rond het Sluispad en de Bloemenstraat. Hier staan de oudste huizen uit Papenveer. Ook langs de Westkanaalweg zijn nog enkele oude huizen te vinden. De laatste nieuwbouwwijk in Papenveer is het nieuwbouwproject Waterrijck I, dat rond de jaarwisseling van 2003/2004 is opgeleverd. Een historisch gebouw in Papenveer was het stoomgemaal De Horden. Jammer genoeg is het gebouw inmiddels gesloopt en vervangen door een elektrisch gemaal.Het is logisch dat er in dit waterrijke gebied vroeger veel sluisjes waren. Met boten werden de groenten naar de veiling gebracht of andere zaken getransporteerd. Inmiddels is dit niet meer nodig, maar doen de vele sloten dienst als verbindingsmiddel tussen de kanalen en plassen voor watersporters. Het oude sluisje uit 1898 in Papenveer verbindt het Aarkanaal via de Keersloot met de Langeraarse Plassen. Het bouwsel is een bezienswaardigheid op zich. Het sluisje moet met de hand worden bediend en is nog steeds in werking. Ook degenen die de kanoroute door Ter Aar volgen, kunnen van dit sluisje gebruik maken.

Bron: Gemeente Nieuwkoop

SBN