Neem contact op met SBN Samen Beter Nieuwkoop
SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop SBN - Samen Beter Nieuwkoop

Noorden

Noorden wordt al in de 14e eeuw in documenten genoemd. Vanaf begin 1600 wordt Noorden in één adem met Nieuwkoop genoemd.

Eerst de heerlijkheid Nieuwkoop en Noorden en later de gemeente Nieuwkoop en Noorden. Net als Nieuwkoop was Noorden oorspronkelijk een langgerekt lintdorp.

In 1963 worden de eerste nieuwbouwhuizen in ‘de Kuil’ gebouwd en ontstaat daar het ‘nieuwe’ dorp.

Tot 1911 verdienen Noordenaren hun kost met rietsnijden, turfsteken en dergelijke. In het Poldermuseum, gevestigd aan de Noordenseweg in Nieuwkoop, is hier veel van terug te vinden. Als Wouter van der Zwet zich in 1911 in Noorden vestigt en zich toelegt op de tuinbouw is dit voor veel Noordenaren het sein om het roer om te gooien. Noorden wordt een tuinbouwdorp. De tuinbouw heeft zich na 1953 in de Noordse Buurt geconcentreerd.

Tot 1883 heeft Noorden zich met een ‘schuilkerk’ moeten behelpen, maar in dat jaar wordt de neogotische St. Martinuskerk in gebruik genomen. Noorden kent tot 1908 uitsluitend lager openbaar onderwijs. Pastoor Ramakers neemt in 1907 het initiatief om een katholieke school te bouwen en op 1 april 1908 wordt deze school in gebruik genomen.

Tot ca. 1960 is het bedrijvig in Noorden, maar langzaam maar zeker verdwijnen kleine bedrijfjes uit het dorpsbeeld. Voor de dagelijkse levensbehoeften kunt u in Noorden prima terecht. 

Bron: Gemeente Nieuwkoop

SBN